2014. július 1., kedd

Víz, Zene, Virág fesztivál 2014.

A Szabad Levegő Alapítvány és önkéntesei 2014. június 27-én péntek délutántól június 30.  vasárnap estig kint voltak a tatai Víz, Zene, Virág fesztiválon, amihez  a helyet a fesztivál szervezők ingyen biztosították.  Egy  szerencsés véletlen kapcsán a Forrás Rádióban is beszélhettünk az Alapítványról és tevékenységéről egy pár mondat erejéig, de elsősorban gyermekfoglalkozásokat tartottunk. 
A hozzánk érkező látogatók egyedi fa dominót készíthettek, melynek hátoldalára pecsételtük az Alapítvány cégjelzését.
Szabad Levegő dominóIgazán szép kis remekművek kerültek ki a pici kezek közül, amiket Guba véglegesített úgy, hogy a gyermekek által megrajzolt és kiszínezett mintát beleégette. Voltak logikai fajátékok, ördöglakatok, ami kicsit és nagyot egyaránt megmozgatott és gondolkodásra késztetett, de a legnépszerűbb és legkeresettebb tevékenység a papírfonás volt.
Önkéntesünk - és egyben a hétvége hőse -,  Olimpia saját készítésű termékeit hozta el bemutatóba, melyet rendszeresen megcsodáltak az arra járók, így már ez is alkalmat adott beszélgetésekre, hiszen ezek mind újságpapírból készülnek, azaz újrahasznosított termékek. Nagyon sokan érdeklődtek, és még felnőttek, kismamák is ott maradtak tanulni, kipróbálni a fonást.

Papírfonás
Természetesen a gyermekekkel általában szülők is jöttek, így remek alkalmunk nyílt a környezetvédelemről beszélgetni minden korosztállyal. Mint kiderült, voltak, akiknek természetes volt a környezet és a természet védelme, mert maguk is gyermekekkel foglalkoztak, vagy csak lelkes természetjárók voltak, de akadtak olyanok is, akik szerényen annyit mondtak, hogy nem szemetelnek az utcán vagy szelektíven gyűjtik a szemetet. Az mindenesetre egyértelműen kiderült a beszélgetésekből, hogy van még munka bőven a környezetvédelmi oktatás terén, hiszen az iskolákban nem nagyon beszélgetnek ilyesmikről a diákok és a tanárok. 

A nagy meleg, sok napsütés és az időnként felszálló porfelhő ellenére idén is sikeres fesztivált zártunk, sőt új kapcsolatokra és hasznos foglalkoztató és szemléltető eszközökre is tettünk szert.
VirágbotKözvetlenül mellettünk egy virág botot áruló és bemutató , nagyon kedves pár tevékenykedett, akik szintén újrahasznosított terméket készítenek - virág bot két végén lévő "virágokat" használt bicikligumiból készítik - és ezekkel igazán színvonalas zsonglőrködésre  képesek.
Ők adományoztak egy ilyen csodaszép botot az alapítványnak , de még vettünk hozzá  egy párat. Tervezzük, hogy a későbbiekben együtt is tartunk majd rendezvényt, mert ez még érdekesebbé és változatosabbá teheti a gyermek programokat, és ugyanakkor az újrahasznosításnak egy remek módját mutatja be.
További képekért klikk a képre!